Hoe lang gaat een bandje nou mee?

Bandjes, in de betekenis van zo’n plastic doosje met twee gaten erin en een lint ertussen om iets mee op te nemen en af te spelen. Zulke bandjes kwamen onlangs weer eens tevoorschijn uit de zolderhoek waar ‘diversen, ongesorteerd’ op herontdekking wachten. Het zijn er heel veel en op heel veel staat iets wat ooit de moeite waard was om te bewaren. Maar om erachter te komen waarom dat ook alweer was, moet je zo’n bandje afspelen. En rijst de vraag: lukt dat nog zonder onherstelbare schade aan te richten?

Het zit zo: een tijdje geleden vertelde een platenmaker over een bijzondere opname die hij ook tussen de ‘diversen ongesorteerd’ had herontdekt. De muzikanten die de opname maakten, hadden in die tijd maar weinig te besteden. En dan valt de keus vanzelf op ‘goedkoop’. Dat was overigens in de tijd dat alleen televisieacteurs die astronauten nadeden in een kartonnen ruimteschip met een soort mobiele telefoon geluid konden opnemen.

De gewone man moest het met bandjes doen. Het gerucht deed de ronde dat de goedkope en nog goedkopere varianten versneden computerbanden waren, ook weer zo’n woord dat bijna niemand meer kent. Het verhaal ging dat die banden als een soort schuurpapier tekeer gingen op de onderdelen die bijvoorbeeld muziek vastlegden en opnieuw lieten horen. Later ging het verhaal dat het magnetische laagje op de band waarmee dat allemaal kon losliet.

Dat probleem had die platenmaker bij de hand. Iemand die wist waarover hij het had, waarschuwde hem dat hij het bandje maar één keer kon afspelen. Daarna had de magnetische laag losgelaten. Zo gebeurde het ook; de platenmaker had er nog foto’s van gemaakt. Het loog er niet om: overal ijzervijlsel. Een gok was het, maar een die goed uitpakte. De opname ligt nu in nullen en enen vast.

Daarom deze vraag: weet iemand hoe lang zo’n bandje nou meegaat?

Dit delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.